Wat is USB?

Geplaatst door Puck Schagen op

USB, oftewel, Universal Serial Bus is een ondertussen standaard aansluiting voor randapparatuur op computers. Veel gebruikte randapparatuur zijn bijvoorbeeld muizen en toetsenborden of printers, hoofdtelefoons maar ook heb je USB-sticks voor opslag van gegevens. 

Een USB aansluiting wordt dus voor veel dingen gebruikt, hartstikke fijn natuurlijk! Maar voor al die verschillende dingen zijn er ook verschillende soorten USB. In dit artikel zetten wij het speciaal voor jou allemaal op een rijtje.


Wat zijn de verschillende soorten USB?

Er zijn in totaal 3 basic categorieën:

  • Type A
  • Type B
  • Type C

Elk type heeft zijn eigen vorm, versies en transfersnelheid. Type C is redelijk recent uitgekomen en zal in de toekomst waarschijnlijk type A vervangen. 

 

Wat is USB type A?

De USB type A is de bekendste van alle soorten USB. De poort is een rechthoek en heeft een witte of blauwe bovenkant.  De USB type A heeft drie varianten, namelijk USB-A 2.0, USB-A 3.0 en USB-A 3.1.

De 2.0 versie van USB is heeft de langzaamste data-overdracht, namelijk 480 Mb/s. Doordat deze kabel maar 4 aders bevat is de snelheid veel lager dan de 3.0 versie van USB-A. Deze 3.0 versie heeft namelijk een snelheid van 5 Gb/s. Dat komt omdat deze USB 10 aders bevat in plaats van 4 zoals zijn voorganger. USB-A 3.1 is zelfs nog sneller, deze heeft een data-overdracht van wel 10 Gb/s!

 

Wat is USB type B?

Een USB type B aansluiting komt in principe nauwelijks voor. Deze wordt vooral


gebruikt voor printers en scanners aan jouw laptop te linken.

De poort van deze USB is ook anders dan de normale USB en wordt ook minder vaak als een USB herkend. 

Deze USB kabel heeft ook een 2.0 en een 3.0 versie. Ook bij deze versies hebben de versies snelheden van 480Mb/s en 5 Gb/s bij de data-overdracht. 

 

 

Wat is USB type C?

USB type C, ofwel USB-C, is een van de nieuwste types van USB en ook en van de meest belovende. Anders dan de USB type A en B heeft USB-C geen boven of onderkant. 

Het grootste verschil tussen USB-C en andere types USB is de snelheid van data-overdracht. De eerste generatie USB-C had een snelheid van 5 Gb/s, net zoals USB-B 3.1, maar de tweede generatie USB-C heeft een snelheid van wel 10 Gb/s! 

Per device verschilt het wat een USB-C poort kan. Het kan bijvoorbeeld een beeldscherm aansluiten, opladen en dataoverdracht ondersteunen. Het kan dus alleen wel zo zijn dat jouw USB-C poort slechts maar 1 functie ondersteunt.

Omdat USB-C nog nieuw is zijn er gelukkig veel Adapters die je oude toetsenbord , harde schijf, scherm, etc kunnen aansluiten op je nieuwe laptop of MacBook. Kijk op USB-C-Adapters.nl voor een compleet  overzicht.

 

Wat is dan precies thunderbolt 3?

Thunderbolt is de ultieme versie van USB-C. Het is het alles-in-één-pakket, deze USB-C zit bijvoorbeeld ook in jouw MacBook, deze ondersteunt ook thunderbolt. 

Bij elke thunderbolt 3 poort zitten dus standaard verschillende functies inbegrepen zoals:

  • Gegevensoverdracht tot wel 40 Gb/s
  • Ondersteuning voor 2x 4K UltraHD beeldschermen
  • Opladen van het hoofdapparaat
  • Video output van HDMI, DVI, DisplayPort en VGA

Dat is niet niks en momenteel is daarom de thunderbolt 3 een van de beste USB-C interfaces tegenwoordig. 

 

Even alles duidelijk op een rijtje

Hier even een tabel om alle soort USB even op een rijtje te zetten en jou een duidelijk en overzichtelijk beeld te geven.

Type

Versie

Snelheid dataoverdracht
Type A

USB 2.0

480 Mbit/s

USB 3.1

5 Gbit/s

Type B

USB 2.0

USB 3.0

5 Gbit/s

Type C

USB 3.1

5Gbit/s en 10 Gbit/s

Thunderbolt 3

40 Gbit/s


 

 


Deel dit berichtNieuwer bericht →